Popcorn Time tekee piratismista helppoa

Perjantai, 21.10.2016

”Piraattien Netflix” Popcorn Time on susi lampaan vaatteissa – ulkoasultaan ammattimaisen näköinen palvelu yllyttää käyttäjänsä elokuvien ja tv-sarjojen tekijänoikeusloukkauksiin.

Popcorn Time on BitTorrent-vertaisverkossa toimiva palvelu, jonka välityksellä voi ladata ja katsella elokuvia ja tv-sarjoja ilmaiseksi. Sen käyttöliittymä on hyvin samankaltainen, kuin laillisissa maksullisissa suoratoistopalveluissa; haluttu sarja tai elokuva löytyy siistin näköiseltä sivulta parilla klikkauksella ja sen voi katsella välittömästi.

Popcorn Time eroaa Netflixistä ja muista maksullisista tilausvideopalveluista kuitenkin siinä, että se poimii välittämänsä sisällön BitTorrent-verkosta. Suomen lain mukaan ohjelma itsessään ei ole laiton. Sen sijaan suuri osa sen välityksellä saadusta sisällöstä on tekijänoikeuksilla suojattua ja saatavilla ilman tekijänsä lupaa. Popcorn Time siis tarjoaa helppokäyttöisen alustan laittomasti jaossa olevan materiaalin lataamiseen ja katseluun. Koska Popcorn Time käyttää BitTorrent-vertaisverkkoa tiedostojen siirtämiseen, se jakaa automaattisesti kaikkia lataamiaan tiedostoja eteenpäin muille käyttäjille. Näin ollen jakaminen ei rajoitu vain siihen, mitä Popcorn Timellä katsoo, vaan esimerkiksi vain yhden tv-sarjan jakson katsoessaan saattaa samalla tulla jakaneeksi koko sarjan kaikkia kausia muille vertaisverkon käyttäjille.

Popcorn Timen suosio perustuu siihen, että se on tehnyt piraattielokuvien katselusta helppoa. Aiemmin piratismi vaati ainakin jonkin verran teknisiä taitoja, mutta Popcorn Timeä osaa käyttää jokainen, joka osaa käyttää Netflixiäkin.  

Vuonna 2014 avatun Popcorn Timen uskotaan aiheuttavan miljoonia menetyksinä elokuvabisnekselle. Myös Netflix on ilmoittanut, että piratismi on sen suurin kilpailija. Tekijänoikeuksien haltijat ovatkin pyrkineet taistelemaan Popcorn Timeä vastaan erilaisin keinoin. Sen käyttämiä palvelimia on muun muassa onnistuttu sulkemaan ja verkkotunnuksia poistettu käytöstä. USA:ssa elokuvien tuotantoyhtiöt ovat jo haastaneet oikeuteen Popcorn Timen käyttäjiä sekä ohjelman alkuperäiset kehittäjät. Toistaiseksi nämä toimet eivät ole kokonaan onnistuneet kaatamaan Popcorn Timeä, joka vertaisverkolle ominaisesti ei tarvitse toimiakseen keskuspalvelimia, vaan toimii niin kauan kuin sillä on käyttäjiä. Koska sen aiheuttamat taloudelliset menetykset ovat merkittäviä, tulevat elokuvayhtiöt ja tekijänoikeusjärjestöt jatkamaan käyttämiään keinoja tämän piraattipalvelun kukistamiseksi. Suomessa jokainen Popcorn Timen käyttäjä ottaa riskin ohjelman käytön taloudellisista seurauksista.