Näin erotat laittoman palvelun laillisesta

Perjantai, 3.3.2017

Netissä on valtava määrä erilaisia elokuvien ja sarjojen katsomiseen tarkoitettuja palveluita ja sivustoja – laillisia ja laittomia. Laittomassa palvelussa tekijänoikeudella suojattu aineisto on jaossa ilman oikeudenomistajan lupaa. Lain mukaan laittomasta lähteestä hankitusta elokuvasta voi joutua hyvitysvastuuseen, mutta usein laittomissa palveluissa tulee itsekin jakaneeksi elokuvaa muille, mihin laki suhtautuu paljon ankarammin. Laittomat lähteet on kuitenkin helppo tunnistaa. Jos siis epäilet sivuston laillisuutta, arvioi sitä näiden kysymysten avulla.

1. Onko palvelu tunnettu?

 Vakiintuneet lailliset palvelut, kuten Netflix, HBO ja Amazon Prime, ovat tehneet itsestään tunnettuja. Palveluita markkinoidaan ja niillä on tunnistettava nimi ja brändi, mikä tarkoittaa myös viimeisteltyä ja ammattimaisen näköistä ulkoasua. 

Jos löydät uuden elokuvien ja sarjojen lataus- tai striimauspalvelun, joka ei ole sinulle tuttu, palvelun laillisuus kannattaa varmistaa.

 2. Tarjoaako palvelu poikkeuksellisen uutta sisältöä?

 Selaa palvelun tarjontaa. Löytyykö sivustolta poikkeuksellisen uusia elokuvia tai toisten palveluiden yksinoikeudella omistamia alkuperäissarjoja?   

 Laittomat piraattisivustot eivät kilpaile vain lakia, vaan myös toisiaan vastaan. Siksi ne pyrkivät tarjoamaan uusimpia kassamagneetteja. Saatavilla voi olla elokuva, joka ei ole vielä edes teatterilevityksessä. Yksikään iso studio ei kuitenkaan antaisi minkään palvelun laillisesti välittää elokuvia, jotka eivät ole vielä tulleet edes ensi-iltaan. Myös, jos palvelusta löytyy uusi sarja, jonka tiedät toisen palvelun alkuperäissarjaksi, on sivusto mitä luultavimmin laiton.

 3. Ovatko sivuston mainokset hämärän oloisia ja päällekäyviä?

 Laillisten palveluiden liiketoiminta perustuu yleensä käyttömaksuihin. Sivustot, jotka mainostavat ilmaisuuttaan räikeästi, ovatkin usein laittomia. Näiden sivustojen tulot tulevat mainoksista, joita on usein paljon! Jos siis sivusto on täynnä häiritseviä, hämärän oloisia ponnahdusikkunoita ja bannereita, on syytä epäillä sen laillisuutta.

 4. Löytyykö sivustolta tieto siitä, kuka on sen takana?  

 Laillisesta palvelusta on aina löydettävissä tieto siitä, kuinka sivusto toimii (esim. FAQ, UKK, Help tai ohjauskeskus), mitkä ovat palvelun käyttöehdot ja kuka on palvelun takana. Laillisen palvelun takana on aina virallinen, rekisteröity ja tunnistettavissa oleva yhtiö. Laillisen palvelun sivustolta löydät myös helposti yhtiön yhteystiedot.

 Laittomien piraattipalveluiden sivustoilla ei yleensä ole mitään mainintaa siitä, kuka on palvelu taustalla. Myöskään käyttöehtoja tai yhteystietoja ei ole löydettävissä tai käyttöehdoissa varoitetaan, että palvelun käyttö voi olla laitonta.

 5. Vaatiiko elokuvan tai sarjan katsominen vaivannäköä tai usean linkin klikkaamista?

 On hyvin epätodennäköistä, että päätyisit lataamaan tai striimaamaan laittomasti vahingossa. Lailliset palvelut ovat hyvin selkeitä, helppokäyttöisiä ja luotettavan tuntuisia. Laittomat palvelut taas vaativat usein pientä vaivannäköä, kuten esimerkiksi monen linkin klikkaamista, ennen kuin päästävät sinut sisällön pariin. Laillinen palvelu ei myöskään pyydä käyttäjää lataamaan tai jakamaan mitään eteenpäin. Se, että sivusto ilmoittaa sinun jakavan elokuvaa samalla kun katsot sitä (upload tai share ratio), viittaa usein laittomaan palveluun.

Myös, jos sivustolla mainitaan käytettävän torrent tai BitTorrent -teknologiaa, on kyseessä usein laiton palvelu. Torrent on tiedonsiirtomenetelmä, jossa ladattava tiedosto siirtyy käyttäjältä toiselle osina, levittäen sitä samalla käyttäjäverkostossa. Lähes kaikki laittomat palvelut käyttävät torrentteja. Menetelmä ei itsessään ole laiton, mutta lailliset palvelut käyttävät sitä vain harvoin.

Myös selaimesi voi varoittaa sinua epäilyttävästä sivustosta esimerkiksi pyrkiessään estämään virusten leviämisen koneellesi. Lailliset palvelut eivät yleensä aiheuta varoituksia.