Kuinka toimia saatuasi tekijänoikeuskirjeen

Perjantai, 19.5.2023

Jos olet vastaanottanut meiltä kirjeen tekijänoikeuden loukkauksesta, olemme saaneet tiedon, että internet-liittymästäsi on mahdollisesti jaettu tekijänoikeudellisesti suojattua elokuvaa tai TV-sarjaa ja siksi olemme olleet sinuun yhteydessä kirjeitse. Kirje on saattanut tulla odottamatta ja tiedämme, että sen vastaanottaminen ei ole mukavaa. Tässä artikkelissa on ohjeita ensi vaiheen toimiin ja yhteydenottoon meille.

Loukkauksen sopiminen on mahdollista kevyellä menettelyllä

Olemme pyrkineet pitämään mahdollisuuden loukkauksen sopimiseen kevyenä ja hyvityksen maksaminen viitenumeron mukaan riittää. Kyseessä on tällöin klassinen juridinen sopimus: tehty tarjous ja siihen annettu vastaus, joka sitoo osapuolia. Maksun vastaanottamisen jälkeen lopetamme kaikki toimet loukkauksen tutkimiseksi ja lähetämme sinulle kirjeen, jossa vahvistamme sovinnon. Sopimista emme tulkitse teon myöntämiseksi, vaan ymmärrämme, että liittymän haltijalla voi olla muitakin syytä sopia asia, joista yksi voi olla loukkauksen tapahtuminen muun lähipiirissä olleen henkilön tekemänä.

Ota tarpeen mukaan yhteyttä sähköpostitse tai puhelimitse

Kun olet saanut kirjeen ja sinulla on siitä kysyttävää, tai tarvitset maksuaikaa, paras tapa toimia on ottaa meihin yhteyttä sähköpostitse. Voit myös olla meihin yhteydessä puhelimitse, jos koet välittömän keskustelun helpommaksi. Tiedostamme, että päivittäinen puhelinaikamme on lyhyt ja linjamme voivat olla varattuna juuri silloin kun soitat. Jos emme pääse vastaamaan puheluusi, voit jättää sähköpostilla soittopyynnön, jolloin palaamme antamaasi puhelinnumeroon.

Vastaamme viestiisi, vaikka joskus sitä voi joutua odottamaan

Kukapa ei haluaisi vastausta mahdollisimman nopeasti. Pyrimme vastaamaan jokaiseen viestiin niin nopeasti kuin mahdollista, mutta vastauksen saaminen voi kestää muutamasta päivästä viikkoon, riippuen vastaanottamiemme viestien määrästä. Vaikka vastaus viipyisikin, pyydämme olemaan soittamasta toimistomme keskusnumeroon, sillä siihen vastaavalla henkilökunnallamme ei ole pääsyä tekijänoikeuskirjeisiin liittyviin tietoihin, eikä siten voi auttaa tässä asiassa. Kirjeitä koskeva asiakaspalvelunumero löytyy tämän sivun alareunasta ja kirjeestä. 

Määräaika siirtyy yhteydenoton jälkeen

Kun olet lähettänyt meille sähköpostia, sinun ei tarvitse huolehtia, vaikka kirjeessä mainittu määräaika ylittyisi, vaikka vastauksemme viipyisi määräajan yli. Käsittelyssä olevan asian määräaika siirtyy siihen asti kunnes olemme vastanneet viestiisi ja olet saanut riittävästi aikaa tutustua vastaukseemme.

Tällä verkkosivulla on paljon lisätietoa asiasta

Muistathan, että tällä verkkosivulla on paljon lisätietoa tekemästämme valvonnasta ja saatat saada täältä jo vastauksia kysymyksiisi. Jos etsit ulkopuolisen antamaa tietoa, niin Opetus- ja kulttuuriministeriö on kerännyt tekijänoikeuskirjeistä tietoa omien verkkosivujensa alle: http://minedu.fi/tekijanoikeuksien-valvonta.

Voit myös tutustua aikaisempaan artikkeliimme, joka kertoo tarkemmin yhteydenotosta meihin tai usein kysyttyihin kysymyksiin.