Hedman Partners hakee linjausta markkinaoikeuden tuomioon

Tiistai, 13.9.2016

Hedman Partners hakee linjausta markkinaoikeuden 4.7. antamaan tuomioon elokuvien ja tv-sarjojen luvattomasta jakamisesta vertaisverkossa. Heinäkuussa markkinaoikeus tuomitsi vastaajan luvattomasta jakelusta 600 euron hyvitykseen ja yli 30.000 euron oikeudenkäyntikulujen korvaamiseen. Hedman Partners päämiehineen näkee kuitenkin, että koska kyseessä on ensimmäinen tapaus laatuaan, on hyvityksen oikean tason määrittämiseksi tärkeää, että myös korkein oikeus voi ottaa siihen kantaa. 

– Tulevissa vastaavissa oikeudenkäynneissä tullaan seuraamaan nyt määritettyä hyvitystasoa. Siksi olemme päättäneet hakea linjausta vielä korkeimmalta oikeudelta, sanoo Hedman Partnersin Joni Hatanmaa

Hedman Partners edustaa päämiehiänsä, elokuvien ja tv-sarjojen hallinta- ja jakeluyhtiöitä Crystalis Entertanmentia ja Scanbox Entertainmentia, ja puuttuu sellaistenelokuvien ja tv-sarjojen luvattomaan jakeluun, joihin Crystalis ja Scanbox omistavat jakeluoikeudet. 

Hatanmaan mukaan Crystalis ja Scanbox ovat elokuvateollisuudessa edelläkävijöitä piratismin kattavassa valvonnassa. 

– Crystalis ja Scanbox ovat rohkeasti lähteneet puuttumaan aiemmin vaikeasti seurattavaan BitTorrent -teknologiaan ja sen avulla tehtyyn luvattomaan jakeluun, Hatanmaa sanoo. 

Hänen mukaansa edelläkävijyyteen liittyy myös velvollisuus; Crystaliksen ja Scanboxin on haettava ennakkoratkaisu korkeimmalta oikeudelta, sillä tämä tuomio määrittää hyvitystason myös tulevaisuudessa vastaavissa tapauksissa ja myös muiden oikeudenomistajien kohdalla.

Valitusluvan käsittely kestää korkeimman oikeuden oman ilmoituksen mukaan noin 4–6 kuukautta. Tämän jälkeen markkinaoikeuden alkuperäinen tuomio joko pysyy ennallaan tai sitten korkein oikeus arvioi hyvityksen määrän uudestaan.

Hedman Partners jatkaa tekijänoikeuksien valvontaa edustamiensa oikeudenomistajien valtuuttamana. Kirjeissä vaadittu hyvitys on tarkistettu vastaamaan markkinaoikeuden tuomiota ja kirjeissä on hyvityksen lisäksi huomioitu luvattoman jakelun valvonnasta oikeudenomistajille koituvat kustannukset. Myös useita vastaavia oikeudenkäyntejä on vireillä ja menossa valmisteluun syksyn aikana. 

Markkinaoikeuden päätökseen on voinut hakea valituslupaa korkeimmalta oikeudelta kahden kuukauden ajan. Valitusaika päättyi 2.9.2016.  

Lisätiedot: copyright@hedman-attorneys.com