Saitko kirjeen Hedman Partnersilta?

Olemme lähettäneet sinulle kirjeen, koska olemme havainneet, että IP-osoitteestasi on jaettu tekijänoikeudella suojattuja sisältöjä ilman oikeudenhaltijan lupaa. Nämä sisällöt voivat olla tv-sarjoja, elokuvia tai molempia, joiden jakelun yksinoikeudet kuuluvat edustamillemme yhtiöille.

Tekijänoikeudella suojattujen teosten lataaminen laittomasta lähteestä edes omaan käyttöön on kielletty tekijänoikeuslain 11 §:n 5 momentin perusteella. Ja vaikka tarkoitus olisikin ladata sisältöjä vain omaan käyttöön, on vertaisverkosta ladattaessa samanaikaisesti jakanut tiedoston myös muille verkon käyttäjille.

Olemme selvittäneet IP-osoitteesi avoimesta tietoverkosta yhdessä teknisen asiantuntijan kanssa. Yhteystietosi olemme saaneet verkko-operaattoriltasi, jonka markkinaoikeus on hakemuksestamme määrännyt luovuttamaan tiedot tekijänoikeuslain 60 a §:n nojalla.

Saamasi kirje ei ole syytös, vaan ilmoitus tehdystä havainnosta. Kirjeen tarkoitus on tiedottaa sinua havaitusta tekijänoikeuden loukkauksesta ja mahdollisuudesta sopia se ilman oikeudenkäyntiä

Toimi näin, mikäli olet ladannut tiedostoja laittomasti

Suomen tekijänoikeuslain mukaan teoksen lataaminen luvattomasta lähteestä on tekijänoikeuden loukkaus, joka johtaa hyvitysvelvollisuuteen.

Saamassasi kirjeessä ilmoitamme sinulle päämiehemme, eli oikeudenhaltijan vaatimukset asian sopimiseksi. Hyvityksen suorittamisen jälkeen asia on kokonaan sovittu ja lähetämme siitä sinulle kirjallisen vahvistuksen. Et tule saamaan uusia kirjeitä meiltä, mikäli et syyllisty uuteen tekijänoikeuden loukkaukseen.

Jos jokin kirjeessä on epäselvää, otathan yhteyttä Hedman Partnersiin. Mikäli et reagoi kirjeeseen millään tavalla, on seurauksena todennäköisesti asian vieminen eteenpäin joko siviilikanteena tai tutkintapyyntönä poliisille.

Jos mielestäsi et ole ladannut tiedostoja laittomasti

Kannattaa aivan ensimmäisenä selvittää, onko joku muu samaa verkkoyhteyttä käyttävä henkilö lähipiiristäsi teon takana. Liittymän omistajana sinulla on paras tieto siitä, miten liittymääsi on käytetty. Liittymän omistajana olet myös asiaan osallinen.

Mikäli sinulla on epäilys siitä, kuka lataamisen takana on, selvitä asia hänen kanssaan ja ota yhteyttä Hedman Partnersiin sen sopimiseksi. Näin varmistat, ettei sinusta tehdä tarpeettomasti tutkintopyyntöä poliisille tekijänoikeusrikoksesta (rikoslain 49 luvun 1 §:n 3 momentti) tai kohdisteta hyvitysvaatimusta markkinaoikeudessa.

Mikäli et reagoi kirjeeseen millään tavalla, on seurauksena todennäköisesti asian vieminen eteenpäin joko siviilikanteena tai tutkintapyyntönä poliisille.

Jos epäilet, että luvattomaan toimintaan käytetty liittymä ei olekaan ollut käytössäsi, voit pyytää verkko-operaattoriasi tarkistamaan tiedon. Huomaathan, että IP-osoitteesi on saattanut vaihtua kirjeessä mainittujen ajankohtien jälkeen, sillä kuluttajaliittymissä IP-osoite vaihtuu aika-ajoin. Mikäli olet muuttanut ja jättänyt ilmoittamatta muutosta operaattorille, voi vanhan osoitteen liittymä vielä olla nimissäsi. Tällöin suosittelemme ilmoittamaan muutosta operaattorille ja toimittamaan meille selvityksen muutosta.

Epäiletkö, että joku muu on ladannut laittomasti IP-osoitteestasi

Valtaosassa jo sopimistamme tapauksista tekijänoikeuden loukkaukseen syyllistynyt henkilö on ollut IP-osoitteen haltija tai joku hänen lähipiiristään, useimmiten samassa taloudessa asuva henkilö. Jos kuitenkin epäilet, että liittymääsi on käyttänyt joku muu, kerrothan mihin epäilysi perustuu.

Liittymän omistajana olet asiaan osallinen ja sinulla on paras tieto siitä, miten liittymääsi on käytetty. Esittämällä konkreettisia syitä epäilyn tueksi varmistat, että asia voidaan selvittää parhaalla mahdollisella tavalla. Saamme paljon perättömiä selityksiä ja tämän vuoksi tarkistamme meille annetut tiedot. Varaudu myös vastaamaan tarkentaviin lisäkysymyksiin.

Kannattaa myös muistaa, että avoin verkkoyhteys ei automaattisesti vapauta vastuusta. Oikeuskäytännössä tällaisia väitteitä ei ole ilman sitä tukevaa näyttöä uskottu. Suosittelemme olemaan yhteydessä Hedman Partnersiin ja kertomaan, mihin epäilys liittymän laittomasta käytöstä perustuu.

Piratismiko perusteltua?

Suoratoistopalvelut ovat tehneet laillisesta elokuvien katselemisesta helpompaa kuin piratismista. Laillisten suoratoistopalveluiden yleistyminen on myös vähentänyt perusteluja laittomalle lataamiselle.

Piratismia on aiemmin perusteltu sillä, että sen keinoin esimerkiksi elokuvia ja tv-sarjoja on ollut helpompi saada käsiin. Laillista versiota ei joko ole ollut heti saatavilla tai sen käyttö on koettu hankalaksi. Elokuva tai sarja on saattanut saapua Suomeen paljon alkuperäistä julkaisua myöhemmin. Nykyään, kun sarjoja ja elokuvia on mahdollista katsoa helppokäyttöisistä palveluista laillisesti yhä parempilaatuisina, edullisemmin ja reaaliajassa, vähenevät piratismin perustelut.

Piratismin perusteluista jää jäljelle vain se, ettei elokuvien ja sarjojen katselemisesta haluta maksaa. Elokuvien ja televisiosarjojen luvaton jakaminen ja lataaminen on laitonta, mutta houkuttelevaa. Luvaton toiminta ei kuitenkaan ole kestävää. Se vaikuttaa väistämättä siihen miten paljon ja minkälaisia elokuvia ja sarjoja tehdään. Kirjeellä tavoitellaankin herätystä, jonka myötä vertaisverkon käyttäjät alkavat maksaa sisällöistä kuten muutkin.