Kuka hyötyy valvonnasta?

Verkkopiratismi on huomattavissa määrin vähentänyt elokuvien ja televisiosarjojen tuotannon kannattavuutta. Kun tuotteiden omistajat saavat hyvitykset ja piratismi vähenee, tulee kulttuurialasta kannattavampaa. Tällöin on mahdollista laajentaa tuotantoa ja palkata lisää työntekijöitä. Näin koko tuotantoketju hyötyy valvonnasta.

Kuluttajat hyötyvät kulttuuritarjonnan laajentumisesta. Kun tuotanto laajenee, tulee markkinoille enemmän elokuvia ja sarjoja, joista valita. Kun laillisia jakelupalveluita käyttää useampi kuluttaja, tulee markkinoille suurempi määrä palveluntarjoajia. Kilpailu kannustaa laajentamaan tarjontaa ja laskemaan hintoja. Palveluiden hinta voi laskea senkin takia, ettei palveluiden käyttäjien tarvitse maksaa piratismin kustannuksia. 

Harjoitettua valvontaa on kritisoitu asianajotoimistojen harjoittamaksi ”kirjebisnekseksi”. On totta, että asianajajat saavat palkkaa siitä, että he valvovat piratismia ja lähettävät luvattomasti tuotteita jakaville käyttäjille valvontakirjeitä. Se ei tarkoita, etteivätkö he pyrkisi piratismin kitkemiseen. Hedman Partners ei pidä piratismia yllä, vaan toimiston asianajajien toimeksianto on, että he saavat sen vähenemään.

Lisäksi valtio hyötyy piratismin vähenemisestä. Piratismi ei tuota valtiolle verotuloja, joita laillinen tuotteiden jakaminen tuottaisi. Myös Scanboxin kaltaiset ulkomaalaiset elokuvien jakelijat maksavat veroja Suomeen. 

Piratismin kitkeminen ja laillisten tuotteiden kuluttaminen on kaikkien etu. Siitä hyötyvät niin mediayritykset ja media-alan työntekijät kuin yksittäiset henkilöt.

Piratismin hinta ei voi olla nolla

Verkkopiratismi, eli tekijänoikeudella suojatun materiaalin luvaton jakaminen ja lataaminen on laitonta. Tekijänoikeuslain 57 §:n mukaan luvaton tiedostojen jakaminen on aina hyvitettävä. Hyvityksen avulla tuotteen levitysoikeuksien omistaja on tarkoitus saattaa siihen asemaan, jossa tämä olisi ollut ilman tekijänoikeuden loukkausta. 

Hyvityksissä ei siis ole kyse siitä, että henkilö on ladannut elokuvan omaan käyttöön, vaan siitä, että hän on laittanut samalla tuotteen jakoon muulle yleisölle. Tällöin elokuvan tekijöiden menetykset ovat merkittävät.

Piratismin hinta ei voi olla nolla. Laillinen jakelukanava ei pysty kilpailemaan hinnalla piratismin kanssa. Laillisella toimijalla on monia kustannuksia, joita piraattikanavalla ei ole. Näitä ovat esimerkiksi elokuvan teko- tai hankintakustannukset, työntekijöiden palkat, jakelu- ja markkinointikustannukset sekä verot. Ja koska tuotteiden omistajat eivät pysty laskemaan omaa hintaansa nollaan, täytyy laittoman kilpailijan hintatasoa nostaa korkeammalle. Piratismi vääristää kilpailua. Hyvitysten lisäksi valvonnalla tavoitellaan tervettä markkinatilannetta.